Lille database hvor filmindtryk finder udtryk, og refleksioner artikuleres.
(Med ujævne mellemrum desuden Danmarks bedste anmeldelser baseret på filmplakater og dvd-covers)
OBS: Jeg afslører næsten altid slutningen.

lørdag den 28. november 2009

Cars - Hvis dit liv var en bil...Cars (2006)

Instruktør: John Lasseter
Manuskript: John Lasseter m.fl.

Se, animation betyder egentlig besjæling, og besjæling er det poeter gør, når de digter metaforer med døde tenorer/sagsled og levende vehikler/billedled. Fx hvis de skriver om "biler der stønner og pruster". Det kan biler ret beset ikke, kun som billeder i poesiens verden. Og så desuden i den fagre nye animationsverden, hvor især Pixar-studierne har et fabelagtigt blik for muligheden for besjæling. De skaber metaforer, der manifesterer sig visuelt og troværdigt på lærredet og fjernsynsskærmen.

Således også i Cars, der baserer sig på en klassisk historie om den overfladiske og egocentrerede enspænder, der gennem en dannelsesrejse får sans for kollektive værdier og klassiske dyder, der ellers er gået tabt i en moderne effektiviseringsverden. Historien i sig selv er spændende fortalt og rigeligt relevant, men det er sansen for rammende metaforer, der gør Cars til en rigtig god film.

Lightning McQueen er en rød racerbil, hvis drøm er at vinde et stort racerløb, og de penge og groupiebiler der følger med. I racerløb er banen altid oplyst, og Lightning har derfor klistermærker i stedet for forlygter. Som følge deraf kan han ikke se noget, når han kører uden for racerbanen. Derudover er racerløb en individuel konkurrencesport, og Lightning har derfor gennem sit arbejdsliv ikke formået at opbygge venskaber med andre biler. Ved et tilfælde strander han i en lille by på Route 66, som tidligere var hjemsted for en vrimmel af gennemrejsende biler, men som efter udbyggelsen af det snorlige Highway-system er så godt som slettet fra landkortet. I disse naturskønne omgivelser (Grand Canyon?) lærer Lightning bl.a. fornøjelsen ved at køre en tur uden mål, og at af og til (fx når man kører på grus) skal man dreje til højre for at dreje til venstre.

Hvis Cars var et digt ville det være et godt digt.
Cars er en animationsfilm, og det er en god animationsfilm.

Ingen kommentarer: