Lille database hvor filmindtryk finder udtryk, og refleksioner artikuleres.
(Med ujævne mellemrum desuden Danmarks bedste anmeldelser baseret på filmplakater og dvd-covers)
OBS: Jeg afslører næsten altid slutningen.

onsdag den 9. januar 2008

Surferne kommer



Hvad har han dog gjort!?

Ifølge den vise Peter Schepelern er en kortfilm defineret som en film på under 34 minutter. Således tilhører det første cover der står for skud en regulær feature film. Ikke desto mindre kan man ud fra coveret til Surferne kommer erfare, at filmen kun spiller godt 57 minutter. Om det er en befrielse vil vise sig. Alligevel tør jeg sagtens gøre mig mine gisninger ud fra det inspirerende cover.

Det første der slår mig ved coveret er, at det er ganske grimt sat op. Baggrundsfarven er hvid, og forsiden prydes af en collage i ret kornet billedkvalitet. En orangerød Mira Wanting er muligvis ved at tage sit tøj af. Ud af hendes lår kører to tydeligt farlige Folkevogne, den ene med sørøverflag, den anden med et klassisk tysk slogan: "Fun & Function". Ved siden af aldersgrænsen (11 år, blid vold og partial nudity?) ses to surfere, som jeg vil tro kommer i løbet af filmen. Titlen står en anelse på skrå i en håbløs skrifttype og en sjældent grim grøn. Taglinien er tydeligvis skrevet i et forsøg på at sælge filmen som noget ungt og farligt stof: "Lille dansk vesterhavsby. Tyske technosurfere. Så har vi balladen!". Spændende men måske ikke helt så "vildt" og "kontroversielt" som en reklamemand nok har håbet.

Filmen er ikke desto mindre skrevet af den ret voldsomme danske forfatter Mads Brenøe. Jeg ved ikke meget om ham, men jeg ved at han har skrevet nogle ganske intense tekster om incest og vold. Mira Wantings navn pryder med store typer coverets top og et bagsidecitat fra B.T. understreger at hun er filmens store stjerne: "et sandt naturtalent. Hun giver samtlige medskuespillere i filmen baghjul. Udover Bodil Udsen og Sofie Gråbøl, skal man lede længe efter så stort et talent". Jeg kender primært Wanting fra typecastede roller som "den lede bitch" i f.eks. Kærlighed ved første hik og senest Kollegiet. Det bliver spændende at se om hendes rolle i denne film viser andre sider af hende. Hun spiller åbenbart "københavnersnude i Klitmøller" så jeg er ikke så sikker. På bagsiden kan man ellers forvisse sig om hele hendes register. 4 billeder viser hende som henholdsvis "meget sur", "meget glad", "dansende på bil" og "på flugt". Billedet hvor hun løber vender skråt, en detalje der vidner om det fine arbejde der ligger bag coveret.

På trods af den meget flotte kommentar om Mira Wanting får filmen ikke mere end 4 stjerner af B.T. En voksen anmelder karakteriserer filmen som en "medrivende ungdomsfilm" og skriver, der er "masser af stof og gode grin". Det er vel at mærke det bedste, B.T. har at sige om filmen. Der står ikke at stoffet er godt, til gengæld tvivler jeg meget på hvor gode grinene er (og om jeg griner på de rigtige steder). Filmen er fra '98, og halvgamle ungdomsfilm virker tit lidt ufrivilligt komiske. Der skiltes med (en skråt stillet grafik igen, fikst fikst), at titelsangen leveres af den store stjerne Maria Montell. Hvis ikke jeg havde valgt filmen på hylden før, ville jeg bestemt gøre det efter at have set den lille notits.

Politikens anmelder er citeret for at have bemærket: "Peter Bay har gjort det igen". Før Surferne havde han imidlertid kun lavet to korte tv-film, en tv-dokumentar om stand-up og folkekomedien Fede Tider. Alt i alt tvivler jeg meget på hvad det egentlig er Peter Bay har gjort igen. Af sjove coversammentræf kan nævnes at Sofie Gråbøl (som Wanting jo sammenlignes med) er øverst på Fede Tiders cover, der også reklamerer med hvem der har lavet filmens musik, Anders Koppel. Jeg glæder mig meget til at se filmen og tror den indeholder en række mere eller mindre ufrivilligt morsomme scener. Jeg har endda på fornemmelsen at den vil være nogenlunde medrivende. Men coveret tyder nu engang på et lidt mislykket projekt. Jeg vurderer filmen til 2 ud af 6 stjerner.



Efter filmen.

Lad mig med det samme slå det fast: Surferne Kommer er ingen videre god ungdomsfilm. Især i sammenligning med Fucking Åmål og Råzone (jeg synes Råzone er en rigtig god ungdomsfilm, no more no less) eller danske klassikere som Zappa og verdens bedste ungdomsfilm Kundskabens træ (ifølge Roger Eberts anmeldelse og mig) blegner den. For at yde Surferne kommer retfærdighed skal det siges at filmen oprindeligt er produceret som en novellefilm, senere udvidet til biografmarkedet. Derudover bør det bemærkes at selve filmen faktisk kun varer cirka 47 minutter, når der står 57 på coveret er trailers og reklamer medregnet.

Fortælleteknisk halter filmen noget. Forstyrrende manøvrer/billige tricks (i en meget kort film) både begynder og afslutter filmen. Således startes filmen med en tekst og en voice over a la "Jeg var flyttet til Vestjylland med min mor og det var fint lige til den dag surferne kom" og slutter med teksten "Kort efter flyttede Anna fra byen". Det virker lidt kikset og ret unødigt. En forklaring på Wantings orange look på coveret er desuden på sin plads. Halvdelen af filmen er lavet med et særligt regnbuefilter der giver toppen af billedet en meget rød farve. Således er de fleste personer tit postkassefarvede i ansigterne. Det virker nogenlunde i havscenerne men ellers er det primært forstyrrende/komisk.



Filmen fungerer bedst når den skildrer Annas forhold til sin kæreste Nils-Peter. Åbningsscenen hvor Anna danser på Nils-Peters bil er varm og oprigtigt ungdommelig. Særligt stærk er en scene hvor de to skændes og bryder op. Nils-Peter råber tydeligt desperat efter hende: "Skide tyskerluder" og hun ødelægger derefter hans bils forude med en jernstang. Scenen lyder banal, men især Mikkel Blaabjerg Poulsen (Nils-Peter) spiller overbevisende og jeg fik en klump i halsen. For mig står han som filmens store stjerne, med et fint underspil, men han har ikke siden rørt skuespillet.

Af andre glansscener kan nævnes en på den lokale bodega/diskotek (med topløse dansere!), hvor de tyske surfere får afbrudt Thomas Helmigs "Det er mig der står herude og banker på" med tysk tekno. Det fører til en slåskamp, der er flot filmet og klippet. Apropos musikken er soundtracket rigtig fint. Maria Montells sang "Kys mig op til himlen" er udmærket men viker en anelse malplaceret over rulleteksterne. Af særlige features kan nævnes at filmen indeholder en kort sekvens hvori Mira Wanting er topløs. Scenen er for mig at se fuldstændig overflødig og følger endda en ret alvorlig og hård scene. Derudover fremgår det af rulleteksterne at Hanne-Vibeke Holst var manuskriptkonsulent på filmen, og i rulleteksterne rettes der en særlig tak til Morten Sabroe. Filmens bedste replik står Nils-Peter for. En tysker har fået at vide at han og hans venner ikke kan få lov at bade på campingpladsen. Da han spørger igen svarer Nils-Peter skarpt: "Hasst du lort in die ohren!?".

Mange af mine jævnaldrende har sikkert set filmen i folkeskolen og jeg er sikker på at den vil have større appel til et yngre publikum. Jeg kan dog ikke foreslå at man ser den til fordel for Kundskabens træ eller Fucking Åmål (begge efterlod stort indtryk på mig i folkeskolen). Efter at have set filmen vurderer jeg den fortsat til 2 ud af 6 stjerner.
Danmark 1998
Instruktør:
Peter Bay
Manuskript:
Peter Bay og Mads Brenøe

BONUSINFO


Jeg ejer filmen i en ok VHS-kopi. Hvis nogen har fået lyst til at se filmen sender jeg den gerne mod betaling af porto.

PLATHEDSINFO

Mira Wanting er med god grund eftertragtet. Udover at hun blev mor som 22-årig er hun en meget smuk kvinde. På en fanside kan man læse mere eller mindre romantiske kommentarer og beskeder til hende såsom:

"Hej Mira Wow det må jeg sige... du har talent. En kammerat og mig har lige set det store flip, hvide løgne og taxa i et stræk... det kræver lidt men så længe du er med kan vi klare det Mvh Thomas H. Andersen & Martin Bendixen P.S elsker dine sange :D"
og
"hej smukke mira wanting du er simpelthen for lækker jeg så det store flip igår hvor man så dig nøgen WAAAUUUW det var sku det kønneste syn jeg har set længe det var bedre end alt det porno jeg har på min computer"
og
"håber hun bruger msn eller noed, for så er hun velkommen til at tilføje mig.. Niki@street-racing.dk er min msn hvis det er.. Skal lige siges, er 15 år og fra amager.. :) Navn Niki.. :D Nå men snakkes alle sammen.. :) //Niki F"
og
"Hun er for lækker.. jeg sidder og onanere til de billeder lige nu".


Niels Ung.

3 kommentarer:

Mr. Grady sagde ...

Hej Niels,

det var en munter anmeldelse!

Bonusinfo: her til lands er en kortfilm en fiktionsfilm med varighed op til en time.

Video2000 sagde ...

Sådan, der var din første anmeldelse :)

Den er glimrende skrevet, men den virker ikke som en anmeldelse. Det hænger delvist sammen med, at du selvølgelig starter med at tage udgangspunkt i coveret, og kommenterer billeder og andre ting.

Din vurdering af filmens kvalitet udfra coveret lader til at holde stik, men man kan godt føle sig lidt distanceret til den, hvis man ikke har set filmen før, da du ikke fortæller særlig meget om filmens handling. Dette er dog også rart, da det ofte er noget sjovere at se en film hvis man ikke ved hvad den handler om.

Må jeg foreslå, at du kunne anmelde en ny film der går i biografen, ud fra plakaten?

Niels Ung sagde ...

Det vil jeg rigtig gerne gøre. Tak for den konstruktive kritik. I min næste anmeldelse inkluderer jeg resumeet fra bagsiden af coveret men jeg gider desværre ikke gå for meget op i resumeer, slet ikke til film med alt for hjernedøde handlinger. God filmlyst! Niels Ung.